PROPISI.NET | Svi propisi Republike Srbije online

Фирме касне са заменом здравствених књижица

До краја године свих 6,94 милиона осигураника мора да узме нове исправе. Нове картице узело тек 1,22 милиона грађана. За угрожене бесплатно.

Захтеве за картице којима до краја године треба да се замене све папирне здравствене књижице до сада је узело само 1,22 милиона осигураника, од укупно 6,94 милиона здравствено осигураних грађана Србије. Рок за замену, према сазнањима „Новости“, неће бити поново померан, јер је због отпора увођењу нових здравствених исправа, које је по закону требало да се заврши до краја 2015, већ једном продужен за годину.

У сарадњи са Саветовалиштем за насиље у породици, до сада су поднета и 63 захтева за израду здравствене картице за жртве насиља и њихову децу, јер су и за ову категорију становништва обезбеђене картице из донације Народне банке.

Старе здравствене књижице, чија је замена почела средином прошле године, замењују се за картице у свим филијалама РФЗО.

У Републичком фонду задравственог осигурања очекују да ће ипак највећи број осигураника, првенствено запослених којима стара маркица у књижици престаје да важи закључно са јуном, заменити здравствене исправе приликом овере за другу половину године.

За физичка и правна лица замена здравствене исправе кошта 400 динара, али су за социјално угрожене категорије обезбеђене бесплатне картице кроз уговор о донацији с Народном банком.

– Социјало угрожени су досад поднели 143.601 захтев за издавање здравствених картица, док је од 15. октобра прошле године поднето 40.000 захтева за новорођенчад којој се прва здравствена исправа обезбеђује такође без надокнаде – речено је јуче за „Новости“ у РФЗО.

Кроз пројекат Министарства за државну управу и локалну самоуправу „Бебо, добро дошла на свет“, који је у примени од априла, све процедуре у вези с пријавом рођења детета родитељи сада могу да обаве у породилишту, укључујући и пријаву на обавезно здравствено осигурање и добијање здравствене картице. Здравствене картице су, као и за сву новорођенчад, бесплатне и достављају се на кућну адресу, односно могу се подићи у матичној филијали уколико се родитељи за то определе. Од почетка пројекта поднето је 106 захтева за доставу картица на кућну адресу.

 

Извор: сајт Новости

Exit mobile version