PROPISI.NET | Svi propisi Republike Srbije online

Члан 336. Закона о прекршајима – неуставан

Да бисте регистровали аутомобил до сада сте морали да имате измирене све новчане прекршајне казне. Од сада то више не важи.

Уставни суд Србије, наиме, прогласио је члан 336. Закона о прекршајима неуставним по којем грађани који нису измирили одређене новчане казне не могу да добију возачку и пробну возачку дозволу, потврду о регистрацији, одјаву возила…

Ипак, Уставни суд Србије је одбацио захтев за обуставу извршења појединачних аката или радњи предузетих на основу ових одредаба.

Захтев за оцену уставности члана 336. Закона о прекршајима из 2013. године поднео је Заштитник грађана, оцењујући да се њиме ограничавају уставна права грађана, који се стављају у неравноправан положај у односу на друге грађане. Међутим, у току трајања поступка пред Уставним судом, усвојен је нови Закон о прекршајима који је од свих оспорених забрана задржао забрану регистрације и издавања саобраћајне дозволе. Уставни поступак по овој иницијативи је обустављен усвајањем новог закона прошле године, али је Суд наставио рад по службеној дужности, што је резултирало оценом о неуставности члана 336. Закона о прекршајима.

Наиме, оспорени члан 336. односи се на последице уписа грађана у регистар новчаних казни.

Тај члан предвиђа да се у сврху наплате изречене новчане казне, трошкова поступка и других досуђених новчаних износа који су евидентирани у регистру новчаних казни, кажњеном лицу док у потпуности не измири дуговани износ неће дозволити:

1) издавање возачке дозволе и пробне возачке дозволе;

2) издавање потврде о регистрацији, саобраћајне дозволе, регистарских таблица и регистрационе налепнице, потврде о привременој регистрацији возила и привремених регистрацијских таблица;

3) одјава возила.

Такође, тај законски члан наводи да се посебним законом може предвидети и привремено ускраћивање издавања или продужења важности других дозвола и докумената, али да се не може ускратити издавање или продужење важности дозвола и докумената којим би се угрозило остваривање Уставом гарантованих људских и мањинских права, здравље и безбедност људи, животна средина или имовина већег обима.

Одлуку о неуставности одредбе 336. Закона о прекршајима Уставни суд је донео на седници од 3. новембра.

Извор: Блиц

Exit mobile version