PROPISI.NET | Svi propisi Republike Srbije online

RGZ predstavio indeks cena stanova za Republiku Srbiju

Republički geodetski zavod predstavio je indeks cena stanova za Republiku Srbiju, čime je po prvi put omogućio građanima i privredi besplatan, transparentan i precizan uvid u podatke na osnovu kojih mogu da prate kretanja na tržištu nepokretnosti, saopštio je RGZ.

Indeks cena stanova za Srbiju u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i prikazuje oštar rast cena stanova koji traje već celu godinu. Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije.

Broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6% u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na „smirivanje“ tržišta.

S obzirom da cene i dalje snažno rastu, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu i to za 12% u poređenju sa trećim tromesečjem 2021. Ovakva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1% u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima, navodi se u saopštenju i dodaje da je u prethodnom periodu, u međunarodnim poređenjima, indeks cena stanova u Srbiji imao rastući trend kao i veliki broj zemalja.

RGZ napominje da je Indeks cena stanova za Srbiju razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i na osnovu modela za masovnu procenu stanova koji pored cena iz kupoprodajnih ugovora uzima u obzir i različite karakteristike nepokretnosti iz relevantnih izvora – Registra cena nepokretnosti, Katastra nepokretnosti, Registra stambenih zajednica, Geosrbije i poreske administracije.

Praćenje kretanja cena i prometa nepokretnosti je veoma važno za uspešno vođenje ekonomskih politika i razvoj društva. Sa privrednog stanovišta, građevinarstvo, kao nosilac privrednog razvoja je najdirektnije povezano sa tržištem nekretnina. Precizno i kredibilno praćenje trendova na tržištu nepokretnosti je neophodno kako bi svi društveni i privredni segmenti mogli da što efikasnije funkcionišu i kako bi kreatori ekonomskih politika mogli da prate i pravovremeno reaguju na potencijalne rizike – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: sajt eKapija
Naslov: Redakcija

Exit mobile version