PROPISI.NET | Svi propisi Republike Srbije online

Republički geodetski zavod postavio apliakciju “Katastarski alarm“

Republički geodetski zavod postavio je novu aplikaciju “katastarski alarm” preko koje se vlasnik ili onaj ko ima drugi pravni interes obaveštava o promenama koje se tiču njegove nepokretnost.

To mogu biti zahtevi promenu nosioca prava, ili za upis neke zabeležbe, odnosno hipoteke ili izvršenja, a cilj je da se spreče moguće zloupotrebe.

Katastarski alarm namenjen je građanima i privredi i omogućava da vlasnik nepokretnosti dobija obaveštenje na imejl adresu sa brojem predmeta i njegovim kratkim opisom, pojašnjava Darko Vučetić iz Republičkog geodetskog zavoda.

On ističe da je nova aplikacija značajna jer prevenira eventualne zloupotrebe sa nepokretnostima.

Što se tiče samog upisa u katastar, na koji se inače građani godinama žale zbog sporosti rešavanja zahteva, Vučetić tvrdi da se novi predmeti, počev od jula 2018. godine, rešavaju brzo, ali da i dalje postoje zastoji u rešavanju starijih zahteva.

Prema njegovim rečima, Republički geodetski zavod radi na pronalaženju sistemskog rešenja za taj problem, a paralelno digitalizuje stare isprave.

Takođe, kako je dodao, digitalizovan je i način komunikacije između dva državna sistema – katastarskog informacioniog sistema i pravosudnog informacionog sistema, kojem pristup imaju i javni beležnici, tako da se potpuno razmenjuju podaci između njih.

Iz Zavoda navode da je i građanima olakšan pristup katastarskoj službi otvaranjem E-šaltera koji rade 24 časa dnevno.

Izvor: sajt RTV
Naslov: Redakcija

Exit mobile version