PROPISI.NET | Svi propisi Republike Srbije online

Припремање и достављање кварталног извештаја о јавним набавкама за период јул–септембар 2017. године

У складу са чланом 132. Закона о јавним набавкама („Сл. гласник РС”, бр. 124/2012, 14/2015 и 68/2015 – у даљем тексту: Закон), наручилац је дужан да прикупља и евидентира податке о поступцима јавних набавки и закљученим уговорима о јавним набавкама, те да тромесечни извештај о тим набавкама достави у електронској форми Управи за јавне набавке најкасније до 10. у месецу који следи по истеку тромесечја.

Према томе, рок за доставу кварталног (тромесечног) извештаја за извештајни период јул–септембар, Управи за јавне набавке, јесте 10. октобар 2017. године.

Са циљем инструисања наручилаца како да извештавају о спроведеним јавним набавкама, Управа за јавне набавке је донела Правилник о садржини извештаја о јавним набавкама и начину вођења евиденције о јавним набавкама („Сл. гласник РС”, бр. 29/2013 – у даљем тексту: Правилник), којим се ближе уређује садржина извештаја о јавним набавкама и начин вођења евиденције о јавним набавкама.

Квартални извештај се припрема и доставља Управи за јавне набавке у електронској форми, коришћењем електронског система за достављање извештаја (апликативни софтвер) Управе за јавне набавке. Апликативни софтвер за вођење евиденције и достављање кварталних извештаја о јавним набавкама, који садржи обрасце за вођење евиденције и пратеће корисничко упутство, доступни су на интернет страници Управе за јавне набавке.

 

Извештај о јавним набавкама за период јул–септембар 2017. године

 

Сходно апликативном софтверу и корисничком упутству, квартални извештаји наручиоца, па тиме и квартални извештај за период јул– септембар 2017. године, достављају се кроз електронске обрасце који су обухваћени апликативним софтвером, и то:

1) Образац А – за евидентирање података о закљученим уговорима у следећим поступцима јавних набавки: отворени, рестриктивни, квалификациони, преговарачки поступак са објављивањем позива за подношење понуда, преговарачки поступак без објављивања позива за подношење понуда, конкурентни дијалог, конкурс за дизајн и оквирни споразум;

2) Образац А1 за евидентирање података о изменама уговора који се уносе у образац А;

3) Образац А2 – за евидентирање података о извршењу уговора који се уносе у образац А;

4) Образац Б – за евидентирање података о закљученим уговорима у поступку јавне набавке мале вредности;

5) Образац В1 – за евидентирање података о исходима поступака јавних набавки;

6) Образац В2 – за евидентирање података о обустављеним/поништеним поступцима јавних набавки;

7) Образац Г – за евидентирање података о поступцима набавки на које нису примењиване одредбе Закона.

Подаци о закљученим уговорима који се евидентирају у апликативном софтверу и који се уносе, зависиће од параметара који су задати у оквиру самог апликативног софтвера за сваку врсту набавке, те се практично могу поделити у три групе:

1. Група података која се односи на закључене уговоре у отвореном, рестриктивном и квалификационом поступку, затим у преговарачком поступку са објављивањем позива за подношење понуда и преговарачком поступку без објављивања позива за подношење понуда, као и у конкуре
нтном дијалогу, конкурсу за дизајн и оквирне споразуме.

Ова група података обухваћена је обрасцима А, А1 и А2.

У оквиру менија апликативног софтвера, кликом на опцију „Подаци о закљученим уговорима”, отвориће се падајући мени и форма „У поступцима јавних набавки (осим ЈНМВ)” и „У поступцима јавних набавки мале вредности (ЈНМВ).”

Подаци о уговорима се уносе појединачно за сваки уговор који је закључен по спроведеном поступку јавне набавке (и то само за врсте поступака које су напред набројане) и уносе се у форми „У поступцима јавних набавки (осим ЈНМВ)”. Дакле, овде се не уносе подаци о закљученим уговорима у поступцима јавних набавки мале вредности и поступцима на које се Закон не примењује. За ове уговоре уносе се и подаци који су наведени у оквиру образа