Почетна Актуелности Нове таблице, саобраћајна и возачка дозвола

Нове таблице, саобраћајна и возачка дозвола

E-mail Print PDF

Среда, 29.12.2010. године - Од 4. јануара почиње замена саобраћајних и возачких дозвола, регистарских таблица, а примењиваће се и нови начин означавања годишње регистрације возила. Документа ће се мењати постепено, важиће седам и десет година, док налепница о регистрацији важи, као и обично, годину дана.

Возачка дозвола издаје се на десет година и коштаће 800 динара, а процедура издавања остаје иста. Потребан је лекарски преглед, образац и две слике. Возачка дозвола изгледаће као нове личне карте са меморијским чипом на коме су сви лични подаци, као и категорија за коју је возач оспособљен.
"Све возачке дозволе треба да се промене до 10. јуна 2014. године, али ћемо са заменом почети 4. јануара 2011. године", рекла је начелник Управе за управне послове МУП-а Србије, Зорица Лончар-Касалица.

Нова саобраћајна дозвола издаје се на седам година, а њена цена је 1.200 динара. У чипу садржи све потребне податке о возилу и тешко је фалсификовати.

Нова регистрациона налепница која потврђује да је возило регистровано издаје се на период од једне године и њена цена је 400 динара.
Регистарске таблице усаглашене су са правилима Европске уније, издају се на седам година и коштају 2.000 динара. Таблице за прикључна возила, тракторе, радне машине, мотокултиваторе и моторе коштају хиљаду динара.

"Стари обрасци саобраћајне дозволе имају могућност продужења практично четири регистрације, а нова саобраћајна дозвола важи седам година", истакла је Зорица Лончар-Касалица.

Нова документа, кажу у МУП-у, важиће двоструко дуже него стара. У њиховој изради није било посредника и једини испоручилац је Ковница новца.

Замена регистарских таблица и саобраћајних дозвола обављаће се постепено у року од годину дана. Грађани могу и до 30 дана пре истека регистрације поднети захтеве за њено продужење.